nedelja, 14. marec 2010

Popravilo daljinca

Že nekajkrat se mi je zgodilo, da sem imel težavo z daljincem, ko sem želel uporabi določeno tipko, ta ni želela funkcionirati, preklopiti na drug program, ugasniti televizije, stišati, ...
Najlažja rešitev v takem primeru je nakup novega daljinca, ampak meni nikoli ni dišala cena novega.
Servis, v servisu ti ponudijo samo nakup novega, kar privede do prej omenjenega konflikta s ceno.
Ponovno se je pojavila težava z daljincem, z njegovo neposluho. Rešitev se je pojavila po dolgem premišljevanju, MacGyver bi nanjo naletel prej.

Daljinec previdno odpremo. Včasih je potrebno odviti kakšen vijak. Kako se ga odpre je odvisno od vsakega daljinca posebej.Glavni sestavni deli so zgornji in spodnji del. Pri čemer se v spodnjem nahaja elektronski del, v zgornjem pa gumijaste tipke.
Elektronski del sem očistil s pomočjo bombažne krpice prepojene z razkužilom, ki se ga lahko kupi v lekarni.

Gumijasti del oziroma tipke sem enostavno očistil s tekočino namenjeno čiščenju posod. Ta je sigurno na razpolago v vsakem domu. Ker ne rad čakam dolgo, sem tipke posušil s pomočjo sušilca za lase.

To je pa rešitev zadnje zagate, kako ustvariti kontakt med tipkami in vezjem. V originalu je to nekakšen premaz, tekstura, ki skrbi, da nas daljinec uboga. To je bil moj problem, s čim lahko nadomestim ta premaz. Čudno, da mi že prej ni prišlo na misel, pa tako pogosto se to zadevo uporablja. Svinčnik! Svinčnik vsebuje grafit in grafit je prevoden. Tako sem na vsako tipko po občutku s pomočjo noža nastrgal grafit. Daljinec sem nato pazljivo zaprl, da se ne bi grafit rastresel po vezju, zato priporočam, da se položi vezje na gumbe in ne obratno. Brez grafita, bi tipke delovale kratek čas oziroma sploh ne bi delale.

In rezultat. Rezltat je pričakovan. Daljinec dela brez problema že kar nekaj časa. No samo en gumb je po daljšem času skorajda prenehal ubogati in pomagal sem mu z grafitom!

1 komentar:

  1. Uuu pismu, simpl rešitev za nadležen problem. :P Me prav zanima kje si to vidu? ;) :D Treba sprobat :D

    OdgovoriIzbriši