sobota, 1. december 2018

Poljska, 6. dan - Mazurski kanal

28.08.2014
Ta dan smo si ogledalo eno izmed vodnih zapor na Mazurskem kanalu, Leśniewo.
Načrt povezati Mazurska jezera z Baltskim morjem, prek dveh rek Line in Pregole, se je porodil že v prvi polovici 18. stoletja. Izgradnja kanala se je nato začela šele leta 1911. Zaradi višinske razlike vodne gladine 111 m, med jezerom Mamry in reko Lyno, je bilo potrebno zgraditi deset velikih vodnih zapor, od tega jih je pet na poljski strani. Celotna dolžina kanala znaša 50.4 km, od tega 20.2 km na Poljskem. Kanal bi bil namenjen barkam največje teže 250 ton.
Prva svetovna vojna je prekinila izgradnjo kanala. Po koncu vojne so delo nadaljevali, a rastoča inflacija je omejila finančni priliv. Leta 1922 so tako ponovno ustavili gradnjo. Naslednja faza se je nato začela leta 1934, a se je leta 1942 zaradi Druge svetovno vojne dokončno zaustavila.

pogled na jezero Mamry

prikaz vodnih zapor v višinsko razliko vodne gladine 111 m

delovanje vodne zapore

ena izmed dveh vodnih zapor Leśniewo






Po smrti Otta von Bismarcka, pruskega kanclerja, so Nemci v njegov spomin gradili veliko spomenikov, stolpov ... Leta 1902 so na Diabla Góra (Hudičeva gora) pri kraju Srokowo v njegov spomin zgradili stolp. Zgrajen je bil iz kamna, v okrogli zasnovi, ob katerem je bila majhna pravokotna soba. Takrat je služil kot opazovalni stolp, danes pa je v zelo slabem stanju, saj obstaja možnost njegove zrušitve.







Naša pot:

Ni komentarjev:

Objavite komentar