četrtek, 3. december 2009

ZDA, 16. dan. Monument Valley, Mesa Verde

No pa smo na začetku novega dne. Za začetek Monument Valley ali recimo kar dolina peščenih skal. Skale se dvigujejo iz zemeljske površine v raznolikih oblikah. Glede na svojo obliko in po značilnostih, je vsaka skalnata gmota dobila tudi svoje ime. Po dolini se pelje z lastnim vozilom in s pomočjo mape voziš od ene skale do druge v nasprotni smeri urinega kazalca.






Elephant butte ali slonova skala, ker ima obliko slona. Jo ima res?


Tri sestre.




Zaradi primanjkljaja vode lahko tukajšnji konji brez vode zdržijo dalj časa.






Vtis po ogledu doline je bil dober. Površina je kar velika in čas ogleda je odvisen od tega ali se ustaviš pri vsaki razgledni točki ali ne. Potrebno pa je imeti vsaj slabi dve uri časa ali več za ogled in vožnjo po okoli 25 kilometrski poti.


Tukaj pa smo že na poti proti naslednjemu nacionalnemu parku.


Pot je bila razgibana in kar dolga. Ta slika ni primer razgibanosti, zgolj slučaj.


In prišli smo v Mesa Verde National Park. Tu je živelo antično ljudstvo Pueblo, znani kot Anasazi. Sem so se naselili po letu 1200. Ko je bilo skalno mesto prvič odkrito (med leti 1760 in 1770) ni bilo v tako dobrem stanju kot sedaj. Dobršen del je bil uničen oziroma najedel ga je zob časa in zidovje je ležalo vsepovsod, zahvaljujoč rekonstrukciji pa je skorajda ponovno zasijalo v prvotni obliki. Kot je bilo v naši navadi, se nam je tudi tu opeklo in ujeli smo zadnjo vodeno odpravo po ostankih mesta, drugače Mesa Verde ne bi videli od tako blizu.






Naš prijazni vodič, ki je kar nekaj vedel na temo bivše Jugoslavije ter nas s tem tudi nekako presenetil. Seveda je veliko vedel tudi na temo zgodovine Mesa Verde in postregel nam je z veliko zanimivimi informacijami.




Mističen kraj, res zanimivo in vredno ogleda. Park ima sicer več takih skalnatih mest vendar na več nismo imeli časa, ker smo odbrzeli proti naši naslednji destinaciji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar