nedelja, 6. december 2009

ZDA, 17. dan. Arches National Park


Arches National Park - park znan po več kot 2 000 skalnatih obokih.


Spodaj na začetku je vstop v park in pa muzej, kjer se na hitro izve o favni, flori in nastanku parka.




Od daleč se bolj težko opazi...


...malo bližje pa...


...se jih vidi zelo dobro! To so štirje brati! Originalno se tej skali reče The Three Gossips (tri čenče, no tukaj na sliki so štiri).




Balanced Rock.




No, tu so, skalnati oboki po katerih je park tudi dobil ime. Ta se imenuje Skyline Arch, eden izmed mnogih obokov ali skalnatih lokov.




Mislec, modrijan.




Še pogled skozi enega izmed obokov.


Kuščar (The Western collared lizard).


Delicate Arch. Obok, po katerem je park najbolj znan. Bližje nismo šli zaradi pomanjkanja časa, to bomo nadoknadili kdaj drugič.




Takole izgleda pokrajina iz avtomobila.




Landscape Arch. Del se je že zrušil in zaprli so pot bližje njega, ker obstaja možnost, da se lahko kadarkoli poruši v celoti zaradi vplivov okolja (dež, veter, sonce).











To je iz Arches parka vse. Sredi popoldneva smo se počasi odpravili proti naši naslednji točki, proti Bryce Canyonu.

Med potjo, okoli 23. ure zvečer, sredi ravne ceste, zaslepljeni z lučmi nasproti vozečega avtomobila ali dveh, so nas nepričakovano presenetile štiri srne, ki so radovedno zrle proti lučem našega avtomobila. Sreča je hotela, da je voznik čutil, da nekaj ni v redu, da so na cesti obrisi, ki tam ne bi smeli biti in po nekaj kratkih sekundah premišljevanja do konca pritisnil na zavore. S hitrosti 120 na 0 km/h smo se ustavili samo po nekaj metrih. Srne je od zagotovljene smrti ločil dober meter. Izgleda, da so okamenele, ko se je potrobilo, pa so se pognale v beg. Sedaj nam je postalo jasno, zakaj so bile sredi ravne ceste ves čas vidne sledi zaviranja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar