četrtek, 20. maj 2010

Marinada 2010


Izolska marina.


Pred startom izpred izolske marine.


Veliki Viharnik.


Nekaj sekund pred startom.


Centimetri so manjkali k bližnjemu srečanju jadrnice s spremljevalno ladjo.


Skupinski start.


Veliki Viharnik se je hitro prebil v ospredje.


"Kitesurfer".


Vračanje proti Izoli.


Piranska punta.
Razkošne jahtice na portoroški internavtiki.


Zmagovalec razreda JOD 35 na marinadi.

Po podelitvi pokalov je v portoroškem Avditoriju sledil koncert skupine Hazard.Organizatorji marinade ter koncerta, Burin Yachting Club, skupaj s člani skupine Hazard.Krajši posnetek sobotnega dogajanja:Marinada 10 uspešno zaključena.

Močna burja zaznamovala sedmo regato Marinada, v Avditoriju ozračje ogrela skupina Hazard.

Tradicionalni dogodek, ki zaznamuje internavtično soboto že sedmo leto zapored, je tokrat potekal prav na 15. maja, ko je verjetnost za dež največja. Kljub vremenski napovedi, ki je jadralcem obetala težko regato, se je regate udeležilo 86 posadk, med katerimi sta bila tudi dva maksija, in sicer Veliki Viharnik z Dušanom Puhom in Shining z Urošem Žvanom za krmilom.

Marinada je tudi v sedmi reprizi upravičila svoj nadimek »navtični dogodek leta«, saj se je regate udeležilo 86 jadrnic, ki so se za zmago potegovale v razredih open, J24, Melges 24 in Jod 35.
Startni top je z regatne ladje Portorož zabobnel točno ob 12 uri, burja pa je na statru dosegala sunke do 20 vozlov. Ko so jadrnice dosegle Piran so sunki burje dosegali tudi do 40 vozlov, kar je tudi najpogumnejše skiperje prisililo, da so posadkam naročili krajšave jader.
Kot ponavadi na regatah z nekaj več vetra, tudi na Marinadi 10 ni šlo brez tehničnih težav na jadrnicah, nekateri nesrečniki so jih imeli celo nekaj sekund pred startom.

V kategoriji regatnikov je tretja ciljno črto prejadrala posadka jadrnice Casali, ŠK Triglav s Tonetom Repovžem za krmilom, na drugo mesto se je uvrstila jadrnica Shining z Urošem Žvanom JK Piandara 1978, zmago pa si je prijadrala posadka Viharnika JK Pirat z Dušanom Puhom za krmilom.

Večji izziv kot regatnikom, pa je bila letošnja Marinada potovalnim jadrnicam in njihovim posadkam, vendar so se dostojno borili s sunki burje in penečimi se valovi.
Med potovalnimi jadrnicami na skrajšanem regatnem polju, kamor je organizator uvrstil tudi razreda Melges 24 in Jod 35, se je na tretje mesto uvrstila posadka jadrnice Chica, DVŠ Skipper Marina z Uršo Drofenik za krmilom, druga je ciljno črto prejadrala posadka jadrnice Vino 41 s krmarjem Jurijem Scholmayerjem, prvo mesto med potovalnimi jadrnicami pa si je prijadrala jadrnica Scorpio, JK Izola z Iztokom Krumpakom za krmilom.

V sklopu regate Marinada 10 je že petič zapored potekal tudi Meducus Cup – boj za naziv najhitrejšega zdravnika, prvič pa so se med seboj pomerili tudi pravniki, ki so se potegovali za prehodni pokal IUS.
Med zdravniki si je naziv najhitrejše in s tem tudi prehodni pokal Medicus Cup prisvojila Katarina Hrovat, ki je z jadrnico Chica in krmarko Uršo Drofenik v cilj prijadrala tretja od vseh jadrnic, naziv najhitrejšega pravnika in prehodni pokal IUS, pa si je prijadral Samo Žvan, ki je jadral na jadrnici Casali.

Program Marinade 10 se je nadaljeval v portoroškem Avditoriju, kjer so po objavi uradnih rezultatov skiperji prejeli pokale, skupaj pa smo si na velikem zaslonu ogledali tudi plovne poti petnajstih jadrnic, ki jih je podjetje Klika d.o.o. opremilo s sledilnimi napravami.
Sledilo je žrebanje in podelitev nagrad pokroviteljev in glavnih pokroviteljev brez katerih Marinade ne bi bilo mogoče izvesti.
Med podeljevanjem nagrad je skupina Hazard uglasila svoje instrumente in kmalu zatem smo lahko prisluhnili vsem njihovim bolj ali manj znanim uspešnicam, ki so nas popeljale v dobre stare čase, člani skupine pa so dokazali, da znajo tudi morsko publiko dodobra razvneti, saj je koncert trajal skoraj tri ure.
Koncert so popestrili tudi gostje, in sicer Branko Đurić – Đuro, ki je Hazardu pomagal na kitari in uprizoril pravi rokerski nastop, navdušila pa je tudi Alenka Godec in Leeloojamais.
»Marinada 10 je zopet navdušila številne jadralce, obiskovalce, povabljene goste in novinarje s svojim prijetnim programom in zanimivo regato. V Burin Yachting Clubu se vsako leto trudimo narediti pester program tako za jadralce, kot tudi za obiskovalce, glasbene in jadralske navdušence in mislim, da nam to lepo uspeva in zadovoljstvo posadk in obiskovalcev koncerta nam daje motivacijo, da bomo tudi v prihodnje organizirali takšne dogodke« je še povedal David Hawlina.

Morski pozdrav!

Burin Yachting Club
David Hawlina

Ni komentarjev:

Objavite komentar