sreda, 29. september 2010

Gobarski portreti in najdebelejši hrast

To je bilo moje prvo nabiranje gob, ki niti ni bilo v načrtu tega dne. Na gobarjenje in užitnost gob najrazličnejših vrst se zato ne spoznam. Vem le to, da je jurček zagotovo dobra goba, kako izgleda tudi vem, zato sem nabiral le njega. Tudi rdeča mušnica mi ne dela težav. V slabi uri se je tako nabralo kar nekaj bolj ali manj velikih jurčkov.






Rdeča mušnica.






































Mravljišče.





Kot rečeno, nabiranje gob ni bilo v načrtu. Prvotni cilj je bil obisk hrasta Napoleon. Znan je po tem, da je najdebelejši hrast te vrste na Poljskem.



 
Pogled iz notranjosti hrasta proti njegovemu vrhu.





Njegov obseg na višini 1,3 m znaša 1.043 cm (merjeno pravokotno na os drevesa). Vzporedno z ravnino, naklonom, na katerem stoji hrast, pa ta obseg na isti višini znaša 1.140 cm. Visok je 22 m, njegova starost pa znaša okoli 700 let.
Legenda pravi, da si je v času pohoda na Rusijo leta 1812, po prebroditvi reke Odre, tu počitek vzel Napoleon Bonaparte, od tod tudi izvor njegovega imena.
Hrast je bil tudi nekajkrat požgan s strani vandalov.

1 komentar:

  1. Od danes drevo ne stoji več. Ponovno je bil podžgan in tokrat tudi zadnjič, saj je drevo popolnoma zgorelo oz. podrlo.
    Slike.

    OdgovoriIzbriši