ponedeljek, 26. november 2018

Poljska, 3. dan - Białowieża

25.08.2014
Po ogledu taborišča Majdanek smo se še isti dan proti večeru odpeljali proti Beloveški pušči, narodnemu parku tik ob meji z Belorusijo, kjer smo tudi prespali v apartmaju Wiśniowy Sad.
Beloveška pušča oz. Beloveški gozd je obsežen pragozd na meji med Poljsko in Belorusijo. Je eden zadnjih ostankov neokrnjenega gozda, ki je nekoč poraščal ta del Evrope. V gozdu so številne ogrožene vrste rastlin in živali. Najbolj znana žival je zober (Żubr, pl.), največja evropska kopenska žival.
Ogledali smo si ograjen rezervat zobrov. To je najlažji način, da lahko vidiš to žival, saj moraš imeti sicer srečo, da v velikem pragozdu srečaš zobra v naravnem okolju, saj je število zobrov majhno. Največkrat jih lahko srečaš spomladi na jasah, ko se sneg začne topiti.
  


Odpravili smo se v Beloveški narodni park, kjer smo se vključili v manjšo skupino z vodičem. Odpeljal nas je v gozd, kjer smo si ogledali rastlinski in živalski svet. Park je zavarovan, tu sečnje dreves ni, saj skrbniki pustijo, da naredi narava svoje.

vstop v Jurski park?


odtis noge živali v blatu

s podrtim drevesom se hranijo gobe

luknja v drevesu je delo detla
koala na drevesu?

beloruska mejaNaša pot:

Ni komentarjev:

Objavite komentar