nedelja, 30. oktober 2016

Nizozemska, 2. dan - Hoge Veluwe, Utrecht

02.08.2014
Na naš prvi pravi dan na Nizozemskem smo se odpravili v nacionalni park Hoge Veluwe. To je največji strnjeni naravni rezervat v kraljevini, ki meri 55 km2. Za vstop v park je potrebno plačati vstopnino, v ceno pa je všteta tudi izposoja kolesa, s katerim je možno po parku prevoziti kar 40 km poti. Park sta leta 1909 ustanovila poslovnež Anton Kröller in njegova žena Helene Kröller-Müller, kot privatno posest. Park sta dograjevala vse do leta 1929 z lovskimi kočami in ograjami ter naseljevala živali. Da bi zakonca Kröller na svojo lovsko posest povabila petične goste, sta dala zgraditi losvko rezidenco. Znani nizozemski arhitekt Hendrik Petrus Berlage je v ta namen zgradil lovsko rezidenco, imenovano St. Hubertus Hunting Lodge, katero smo obiskali tudi mi. Rezidenca je zgrajena iz opeke, nekatere opeke so tudi zastekljene. Berlage ni oblikoval samo stavbe, ampak tudi notranjsot in pohištvo. Ime Hubertus se nanaša na svetega Huberta, zavetnika lovcev.
Za ogled lovske rezidence se je bilo potrebno prijaviti na vhodu v park. Izbrali smo si prvi termin ogleda, ki bi se začel čez 15 min, blagajničarka nas je kar malo čudno gledala, saj je bila rezidenca oddaljena okoli 5 km. Nismo se ozirali na to, hitro smo si sposodili bela kolesa in odbrzeli proti rezidenci. Vmes smo nareili še nekaj fotografij parka.

Naš hostel












St. Hubertus Hunting Lodge
 




Strop v znamenju sonca
 




Po končanem ogledu nacionalnega parka, smo se odpravili proti naslednjemu mestu, Utrecht.
Utrecht je četrto največje mesto na Nizozemskem, z nekaj več kot 330000 prebivalci. Središče Utrechta je znano po srednjeveških zgradbah. Mesto je prepredeno s kanali.















Ponovno smo prespali v kampu, v katerem so zjutraj naokoli skakljali zajci.

Ni komentarjev:

Objavite komentar