sobota, 8. oktober 2016

Japonska, 12. dan. Hirošima

25.09.2013
V bližini Hirošime leži otok Itsukushima, bolj poznan kot Miyajima, kar v japonščini pomeni posvečen otok. Peš smo se odpravili do najbližje železniške postaje, od tu pa z vlakom proti postaji Miyajima. S trajektom pa se potem od tu odpluje proti nedaleč lezečemu otoku. Za vlak in trajekt ni potrebno posebej plačati, če se ima zagotovljen JR pass.



Na otoku se svobodno gibljejo srne, ki se človekove bližine prav nič ne bojijo. Kot povsod v dosedanjih turističnih atrakcijah, so tudi tu številne male ulice z restavracijami in različnimi trgovinami. Ogledali smo si vrata (shrine) postavljena v morju, obiskali tempelj postavljen na hribu in odpešačili navzgor v hrib proti zičniški postaji.





Največja atrakcija na otoku je Itsukushima Shrine, vrata v morju, ki pozdravijo obiskovalce. Ob močni oseki se je do vrat možno odpraviti tudi peš.


V templje je bilo možno iti ali na boso ali pa v copatih.





Stopničasta, pet nadstropna pagoda


Med potjo smo obiskali še lep naravni vrt in se nato z gondolo odpeljali proti najvišji točki na otoku. Od tu je razgled na okoliške otočke in na Hirošimo.









Pozneje tega dne smo obiskali še Atomic Bomb Dome in točko 0, kamor je padla prva atomska bomba.



Danes znamenita kupola je bila zgrajena leta 1915 s strani češkega arhitekta. Uporabljali so jo kot prostor za prodajo različnega blaga, za razne razstave, prireditve, sejme in kulturne dogodke. V času vojne so dvorano uporabljale vladne agencije. Takrat je bila poimenovana kot Industrijska dvorana hirošimske perfekture.
Ob 8:15, 6.8.1945, je ameriški bombnik B29, poimenovan "Enola Gay" odvrgel prvo atomsko bombo, poimenovano "Little Boy", na svetu. Eksplodirala je približno 600m nad tlemi in 160m JV od zgradbe. Silovitost eksplozije je uničila in požgala notranjost zgradbe ter pobila vse v njej. Ker je bil udar eksplozije skoraj točno nad zgradbo, se je ohranila večina zidov in železno ogrodje kupole. Po koncu vojne so bili ostanki zgradbe poimenovani kot "A-bomb Dome".







Točka, nad katero je bil hipocenter bombe. Udarni val ekplozije z vročinskim valom med 3000-4000°C skupaj z zračnim udarom in sevanjem je v trenutku pobil večino ljudi v okolici.


Pozno zvečer smo zavili še v bližnji nakupovalni center in si ogledali različne trgovine.



Ni komentarjev:

Objavite komentar