sobota, 8. oktober 2016

Japonska, 10. dan. Nagasaki

23.09.2013
Prva atrakcija po prvi prespani noči v Nagasakiju je bil ogled otoka Gunkanjima. Še prej pa smo si na poti do pomola ogledali prav tako znameniti most, Spectacles Bride (Meganebashi), katerega v celoti z odsevom v vodi vidimo kot očala. Most je bil zgrajen leta 1634.




Spectacles Bridge - odboj mostu v vodi povzroči,
da vidimo most kot očala


Gora Inasa, na katero smo se odpravili zvečer


S turistično ladjo smo odpluli proti 15km oddaljenemu otoku in na srečo morje ni bilo preveč valovito, zato smo lahko pristali na otoku.
V angleščini se imenuje Battsleship Island, saj je od daleč viden kot mogočna vojaška ladja. To je otok, kjer so v zlatih časih industrializacije izkopavali premog, sedaj pa predstavlja nekakšno razpadajočo se betonsko trdnjavo, saj je minilo že veliko časa, ko je otok zapustila še zadnja oseba.
Otok predstavlja simbol japonske industrializacije, prav tako pa predstavlja temačno stran suženjstva pred in med drugo svetovno vojno. Leta 1959 je na njem živel največ ljudi, 5259. Na otoku so imeli šolo, bolnišnico, trgovine ter ostalo infrastrukturo, katero imajo manjša mesta.
Ker je nafta bolj in bolj zamenjevala premog in so se rudniki premoga na Japonskem začeli zapirati, je ista usoda doletela tudi ta rudnik leta 1974, prebivalci pa so otok kmalu po zaprtju zapustili. Tako so otok in stavbe na njem tri desetletja propadala. Šele v letih 2000 so se pojavile prve želje po ponovnem odprtju otoka v turistične namene, kar se je nato uresničilo leta 2009.
Ogled otoka je trajal mogoče kakšno uro ter je potekal po označeni poti. Sam teren je preveč nevaren, saj so zgradbe v zelo slabem stanju.






Od daleč je otok res viden kot mogočna vojaška ladja








Mogočno obzidje ščiti otok pred valovi
Stebri, na katerih se je po traku prenašal premog
 





Bazen za plavanje, v katerem je bila morska voda
ter poleg kopalcev tudi ribe
 




Ob povratku v mesto, smo po njem enostavno pešačili in si ga ogledovali. Ogledali smo si Dutch slope ter nato tudi China town, kjer smo okusili slastno kitajsko jed ter si kupili kar nekaj daril. Zvečer, ko se je že nočilo, pa smo odkorakali proti vznožju gore Inasa in se z gondolo povzpeli nanjo. Tu je možno na razgledni ploščadi opazovati mesto, ponoči pa je tu še posebaj lep razgled.








 

 




Objavljena vremenska napoved v hostlu za naslednje dni je bila obetavna in topla, z možnostjo nekaj dežja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar