nedelja, 30. oktober 2016

Nizozemska, 6. dan - Amsterdam

06.08.2014
Šesti dan izleta je bil namenjen raziskovanju največjega nizozemskega mesta, Amsterdama. Mesto je zaradi številnih kanalov znano tudi kot "Severne Benetke". Ime mesta Aemstelredamme pomeni "jez na reki Amstel", saj je nastalo ob jezu, ki so ga zgradili na reki Amstel po poplavah v letih 1170 in 1173.
Najpogostejše prevozno sredstvo v mestu je kolo, zato smo si ga sposodili tudi mi in tako na najlažji način premagovali razdalje med različnimi znamenitostmi v mestu. Izposoja kolesa je znašala pribl. 8 eur/dan.
Železniška postaja


Trgovinski center Magna Plaza
 

 

Muzej Rijksmuseum
Znana točka, kjer se turisti mnozično fotografirajo
 Še dve značilnosti zgradb v Amsterdamu. Večina fasad je nagnjeih naprej, tako da imamo občutek, da se bo stavba prevrnila naprej. Razlog? Zgradbe imajo zelo ozko stopnišče in nemogoče je prinesti kakšen večji predmet ali pa pohištvo v višja nadstropja. Kljuke na vrhu zgradb omogočajo lažji transport teh predmetov. Zato je tudi sama fasada nagnjena naprej, kar omogoča lažji dvig predmetov ne da bi poškodovali fasado. Tudi velika okna so namenjena temu, da lahko predmet lažje potisnemo skozi okno.

Prostih mest, kamor bi priklenil kolo, praktično ni
 

Amsterdam zvečer
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar