sobota, 8. oktober 2016

Japonska, 13. dan. Hirošima, Kyoto

26.09.2013
Zadnji dan v Hirošimi smo obiskali muzej in proizvodno linijo Mazde. Ker smo dan poprej ugotovili, da je za ogled Mazde potrebna rezervacija, smo zjutraj poklicali na recepcijo. Žal se je izkazalo, da je angleška tura že razprodana. Po ponovnem klicu se je izkazalo, da je v japonskem jeziku pravtako zasedena, k sreči pa se nas je oseba na drugi strani linije usmilila in tako nam je uspelo rezervirati japonsko vodeni vstop ob 13:30 uri.
Po Mazdi smo odšli, tako kot v Nagasakiju, v spominski park, kamor je padla prva atomska bomba.
Nekaj pred 19 uro pa smo imeli Shinkansen proti Kyotu s presedanjem v Osaki.


V muzeju so razstavljene fotografije, posnete nekaj dni po eksploziji atomske bombe. Aioi most, v obliki črke T zgrajen leta 1932, je bil točka, kamor so najprej želeli odvržti atomsko bombo, saj je bila njegova oblika enostavno razpoznana v zraku. Most po eksploziji ni bil porušen, bil pa je obnovljen. Leta 1983 pa so ga zaradi dotrajanosti vseeno zamenjali z novim, na videz identičnim.




Spomenik posvečenim otroškim žrtvam

Stolp posvečetn umrlim študentom



Po muzeju smo si ogledali še tovarno in proizvodni tekoči trak Mazde. Slikanje in snemanje same proizvodnje na tekočem traku je bilo prepovedano.







Ker so termični žarki udarili nagrobnik skoraj navpično, so stranski deli in del, ki je bil v senci ostali gladki, medtem ko imajo ostali deli hrapavo površino.

Kip Jizoson-a (skrbnice otrok)
Odhod proti Kyotu

Ni komentarjev:

Objavite komentar